Fenomén nelegálních kopií u konce? | EkonTech.cz


Fenomén nelegálních kopií u konce?

Ostatní / Stahování nelegálních kopií
5. 9. 2013 - 19:06

Zdá se, že stahování nelegálních kopií je jedním z největších tuzemských koníčků. Podmínky pro stažení nelegálního obsahu jsou v naší kotlině velmi přívětivé, stahovacích serverů je nespočet. A nejen filmový tvůrci i distributoři bijí na poplach, přicházejí o nemalé sumy.

Boj s větrnými mlýny?

Jedná se o boj s větrnými mlýny nebo se dá před touto nelegální činností ubránit? Servery, kde se nacházejí hudební či filmové soubory, ještě nepodléhají zákonnému postihu. V České republice jsou trestáni pouze ti, kteří na daný web obsah uloží. Ano, vypadá to na trochu schizofrenní situaci. Například ve Velké Británii či v Německu jsou trestáni také provozovatelé těchto serverů.

Stahování napříč obory

Stahovat již můžete téměř cokoliv. Přes celovečerní film, knihy, hudbu či počítačové programy. Jak tento trh funguje? Nabídka serverů se liší. Uvedu příklad. Za sto korun můžete od provozovatele serveru získat kredit ve výši 10 GB. Pro zajímavost lze za tento kredit stáhnout přibližně 14 filmů. Skuteční autoři ale žádný prospěch z tohoto obchodu nemají.

Profil „piráta“

Profil nelze příliš konkretizovat. Může se jednat o filmového či hudubního fanouška, nebo prostě o osobu, která si ráda zariskuje. Odměnou mu budiž pocit z rozšiřovaní plagiátu pro ostatní, kredity pro stahování zdarma či dokonce finanční odměna za uložení „populárního“ obsahu od provozovatele serveru. Motivace tedy není málo. Bohužel si tento „záškodník“ neuvědomuje do jaké míry škodí.

Dopadení pachatele

Otázkou je, kdo všechno je pachatelem. Zaměřme se ale dle našich platných zákonů na „piráta“, jenž nelegální obsah ukládá. Alfou a omegou je způsob, jak podezřelému trestný čin dokázat. Není totiž problém autorův počítač vystopovat, mnohem složitější je prokázat, kdo za konkrétní klávesnicí v danou chvíli seděl.

Průlomové vítězství Jana Svěráka

Režisérovi Janu Svěrákovi se povedl husarský kousek. Vyhrál počátkem července spor s úložištěm Share-rapid.cz, které umožňovalo volné stažení Svěrákova snímku Kuky se vrací. Odkázal se totiž na znění zákona, který říká, že pokud se provozovatel dozví, že má na stránkách ilegální obsah, musí jej odstranit. Svěrák navíc inkasuje odškodnou částku ve výši 536 tisíc korun a je jedním z prvních z branže, kdo se rozhodl čelit tomuto trendu.

Vliv rozsudku na tuzemské internetové pirátství

Rozsudek byl skutečně klíčovou událostí v obecně vnímané beznadějné situaci, a to tím, že dal soud za pravdu Svěrákovým argumentům. Zpochybnil totiž dosavadní postoj provozovatelů úložišť, že za obsah nejsou odpovědní.

Reakce úložišť

Úložiště musí nyní na základě výzvy obsah mazat. Kopií je ale velké množství, a i když se vymaže, druhý den může být na serveru znovu. Kontrola tak nyní patří k prioritám každého odpovědného provozovatele.

Kompromis

Díky spolupráci mezi distributory a provozovateli úložišť vnikne v dohledné době projekt, který by mohl celou situaci zklidnit. Na serveru Ulož.to bude ke spuštění dobrovolnická služba, díky které bude možné šířit filmy legálně. Pomoci by měla především popularita serveru.

Rozhovor s filmovým producentem Pepe Rafajem

Co si o nelegálním stahování obsahu myslíte?

Finální produkt filmového průmyslu není nosič, ale emoce. Divák touží po emocích, a producent (držitel práv k filmu) je ten, kdo je poskytuje. Divák není viníkem, je nutné vyřešit tři elementární kroky. Komu zaplatit, kolik zaplatit a jakým způsobem. A to by měli vyřešit držitelé práv k filmům.

Je možné tomuto nelegálnímu byznysu předcházet?

Technologie, které se současná legislativa snažií regulovat, jsou velmi vyspělé a legislativa je zastaralá (cca od 60. let). Dochází tak k viditelnému nesouladu. I pohled "konzervativní" části laické i odborné veřejnosti je zkreslený kvůli neznalosti a touze řídit svět po svém a po starém.

Jak nahlížíte na získání odškodného za Kukyho. Je to možný počátek změny?

Pana Svěráka znám a nesmírně si ho vážím a fandím mu. Není ale možné, aby to byl začátek nějaké změny. Řešení není represe nebo cenzura. Podle mých informaci se jedná o konzumačně vyhraný spor - protistrana se opakovaně nedostavila k soudu a navíc u nás neplatí institut precedentu.

Jste spoluautorem chvályhodného projektu, můžete nám o něm něco říci?

Jako producent filmu jsem díky "nelegálnímu stahování" přišel o statisíce korun, ale zase jsem díky tomu získal obrovské množství diváků, kterým jsem "zadarmo prodal" emoce. Řešení existuje - pomocí naší platební metody ILQpay.com jsme vyřešili základní otázky "Komu? Kolik? Jak?". Koncepci jsme úspěšně otestovali na sbírce na album Materska.com, které financovala komunita fanoušků Yellow Sisters. Na konci září se dozvíte více.

Rozhodnutí je na každém z nás

Bez velkých citlivých poučení a rad lze pouze apelovat na každého z vás, abyste ocenili práci autorů a využili možnost koupě originálního kusu či používali průlomovou službu, která bude za necelý měsíc na Ulož.to k dispozici.