Nokia - legenda v kómatu? | EkonTech.cz


Nokia - legenda v kómatu?

Ekonom
21. 4. 2013 - 21:02

Češi jsou národ mobilních telefonů, to je léty prověřená věc a drtivá většina našich obyvatel někdy v životě přišla do styku s mobilním telefonem finské značky Nokia. Ta se stala legendou. Dnes její sláva bledne a ekonomická krize ji dostala až na práh klinické smrti. Ustojí to?

nokia

Krizový rok 2012

To že na Nokii doléhala světová ekonomická krize, se vědělo již několik let, i přes to si tato finská společnost udržovala prvenství mezi výrobci mobilních telefonů na světě. Jenže rok 2012 ukázal tak špatné hospodářské výsledky, že situace začala být kritickou.

Tak například v červenci Nokia oznámila, že za druhé čtvrtletí roku 2012 se čisté ztráty oproti prvnímu kvartálu zvedla čtyřnásobně (!), a to až na astronomických 1,4 miliard EUR (asi 34 miliard korun). A navíc tržby poklesly o 19%, takže se dalo předpokládat další zhoršování hospodářských výsledků.

Dlouholetého lídra sesadil Samsung

Nokia byla více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nezachytila však nástup konkurence a nyní ztrácí. Její podíl na světovém trhu z maxima 40 procent v roce 2008 klesl loni na 29 procent a v prvním čtvrtletí ji v celkovém prodeji telefonů poprvé předstihl jihokorejský rival Samsung.

Bylo jasné, že je třeba rázných opatření. Avizované nové chytré telefony založené na operačním systému Windows od Microsoftu se netěšily takové důvěře investorů, a tak Nokia musela hledat úspory jinde.

Proupoštění, prodej patentů, zlevňování

Nokia do konce roku 2012 propustila téměř deset tisíc zaměstnanců a i v letošním roce budou další vlny propouštění následovat. Celkový počet propuštěných by se měl zastavit na čísle 40 000 zaměstnanců. Je to největší reorganizace pracovních míst v historii společnosti.

Zoufalý stav svého cash flow se Nokia rozhodla řešit prodejem až 500 patentů americké firmě Virgo. Šlo většinou o know-how v oblasti bezdrátového přenosu dat. Američané zaplatili hotově 22 milionů dolarů, navíc Nokia získala opci na další případný zisk z těchto patentů.

Po propouštění a prodeji toho nejcennějšího firemního vlastnictví, bylo nutno ještě podpořit prodej. Nokia zcela logicky zasáhla do svého hlavního trhu a v USA zlevnila svůj vlajkový model Nookia Lumia. Tento telefon se začal prodávat o polovinu levněji.

Konec roku se zdál ještě černější

Na konci roku 2002 se Nokia rozhodla nevyplatit žádné dividendy. Na pohled nic zvláštního, ale stalo se tak poprvé za dvacet let. Navíc i v posledním čtvrtletí roku Nokii klesaly tržby a dravá konkurence Samsungu nebo Applu ji drtila. Zdálo se, že vše směřuje do neodvratného konce. O to větší bylo překvapení, že ozdravovací program nakonec zabral. Jak je to možné?

Lumia zachráncem?

V lednu nového roku přišla nečekaná zpráva. Výroba mobilních telefonů finské společnosti Nokia ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle předběžných údajů vykázala po očištění zisk. Ba co víc, zisk byl i pro samotnou Nokii nečekaně vysoký. Vypadá to, že finský výrobce našel záchranný kruh.

Černá čísla v hospodaření přinesl velký zájem o poslední modely Nokia Lumia, který předčil všechna očekávání. Úspěch nových Lumií je podle analytiků pro další vývoj či dokonce přežití Nokie rozhodující. Experti ale upozorňují, že z dat o prodejích Lumií není jasné, jaký podíl mají nové modely a jaký ty starší, které firma nabízela s masivní slevou. Nokia je sice asi na dobré cestě, ale musí ukázat mnohem více. Konkurenční prostředí je čím dál víc silnější a Nokia bude muset prodávat i něco jiného než jen Lumie.

Budoucnost?

Nokia nejspíš i v budoucnu bude stavět na modelu Lumia a podporovat jeho prodej. Je sice potěšující, že o tyto modely je ve světě zájem, ale to nestačí. Nokia si musí obhájit své rozhodnutí založit chytré mobily na platformě Windows, a to nebude lehké.