Projekt Google Loon - internet z balónu | EkonTech.cz


Projekt Google Loon - internet z balónu

Technik / internet / IT
16. 9. 2013 - 22:29

Světová internetová společnost Google chce umožnit prostřednictvím balónů přístup na internet lidem na celém světě. Hlavní myšlenkou projektu je zajistit počítačovou síť ve všech místech, tedy i tam, kde je dosud nedosažitelná. Testování tohoto projektu začalo v minulém týdnu na Novém Zélandu.

Bláznivý nápad

Po dlouhých 18 měsících tak Google dospěl do testovací fáze projektu. Název ambiciózního projektu je skutečně vypovídající, loon znamená v překladu cvok. Ano, jedná se o poměrně bláznivý nápad, ale proč ne? V podstatě jde o vypouštění balónů, z nichž by na zem byl přenášen signál pro připojení k internetu.

Tisíce balónů ve stratosféře

Vypuštění několika balónů v srdci novozélandského Jižního ostrova je zatím jen experimentální etapou. Vedení firmy si představuje, že jednou by ve stratosférické výšce 20 kilometrů mohly plout tisíce takových balónů, které by pomohly překlenout nynější digitální oddělení 4,8 miliardy nepřipojených lidí a 2,2 miliardy těch, kteří jsou online.

O balónu

Mimo klasický balón, jenž v plně nafouknutém stavu dosahuje patnácti metrů šířky a dvanácti metrů výšky, je součástí jednotka solárního panelu a také anténa. Jednotka solárních panelů dokáže vyprodukovat až 100 wattů, což je dostatek energie, při které lze udržet jednotku v chodu a také nabíjet baterii pro chod v noci. Postačí tak využít pouze obnovitelné zdroje. Poslední součástí balónu je krabička, kterou byste našli zhruba tam, kde je standardně koš. Zde najdete anténu a baterii. Anténa využívá pásmo 2,4 a 5,8 GHz. Každý balón tak může poskytnout připojení k pozemní oblasti asi 40 km v průměru při rychlosti srovnatelné s 3G sítí.

Podmínky a ovládání

S ohledem na své využití balón vydrží mnohem vyšší tlak vzduchu než hojně využívané balóny. A jak takový balón ve stratosféře ovládat? Ve 20 kilometrech nad zemským povrchem jsou obecně povětrnostní podmínky poměrně stabilní, jedná se zhruba o 5 až 20 mil za hodinu. Díky softwarovému algoritmu tak lze určit, kde se balón nachází a také ovlivňovat jeho následující pohyb díky využití konkrétních podmínek. Balóny tak mohou tvořit jednu velkou komunikační síť.

Autorem laboratoř X

Pokud bude technologie úspěšná, pomůže zemím vyhnout se nákladnému rozvádění kabelových sítí. Pak by výrazně vzrostl počet uživatelů na takových místech, jako je Afrika nebo jihovýchodní Asie. Na vývoji pracovala tajná laboratoř X, z níž vyšla například i myšlenka automobilů bez řidičů nebo počítačové brýle.

PR manažerka českého Googlu Jana Zichová pro EkonTech.cz k projektu dodala:

Projekt Loon je experimentální technologická novinka, která by měla umožnit přístup k internetu doslova po celé zeměkouli, a to i v těžko přístupných oblastech. Jde o balony vypouštěné vysoko do stratosféry, kde se budou pohybovat, neseny větrem, ve výšce dvakrát vyšší, než ve které létají komerční letadla. Balony ponesou technologii schopnou vysílat na zem signál, který umožní internetové připojení v kvalitě dnešního 3G signálu nebo i rychlejší.

Prstenec balonů vznášející se okolo celé zeměkoule by mohl být cestou k tomu, jak poskytnout rychlý a snadno dostupný přístup k internetu dokonce i na venkově a ve vzdálených a obtížně dostupných oblastech a případně i pomáhat při živelných katastrofách, které mohou ovlivnit existující komunikační infrastrukturu.